onsdag 12 maj 2010

Ahmed Al Saleh är en jävla idiot



Denna video har vi kunnat se på aftonbladet och på en mängd bloggar, i den kan vi se hur Lars Vilks attackeras och hur människor i kör ropar Allah Akhbar medan polisen griper två (senare tre) av de människor som brukade våld mot Vilks och polismännen.

Lars Vilks höll igår den 11/5 2010 ett slags föredrag där bland annat en film med bilder på bögar i muhammed-masker visades. Osmakligt? Beror på hur man ser det, är det mer osmakligt med två bögar i muhammed-masker än två heterosexuella män i Muhammed-masker? En person fri från homofobi skulle säga nej men eftersom de flesta starkt religiösa personer ändå är homofobiska så kan vi förstå varför Muslimerna i denna sal tyckte att detta var droppen som fick bägaren att rinna över! Stämningen var enligt ögonvittnen spänd redan innan föreläsningen hade börjat, och polisen som var på plats visiterade samtliga.

Det var bara lite bakgrund och för mer utförliga utgifter hänvisar jag till diverse dagstidningar. Vad jag verkligen ville kommentera var ett uttalande av Imamen Ahmed Al Saleh. På gatan utanför byggnaden där föreläsningen ägde rum hölls en demonstration mot Lars Vilks.
Enligt aftonbladets nätupplaga så uttalade sig Imamen Ahmed Al Saleh (Uppsala Moské) enligt följande:

"Vi är för yttrandefrihet, men inte att man ska få förnedra andra religioner. Det är bara främlingsfientliga grupper som gynnas av det"

(För att vara helt rättvis så är det ändå aftonbladet jag citerar, med allt vad det innebär, så om aftonbladet förvridit något i Al Salehs uttalande ursäktar jag mig.)

Jag reagerade väldigt starkt på det här uttalandet, jag blir både förbannad och oroad av att en man med en så pass hög post inom ett religiöst samfund är så urbota dum och korkad i sin jävla skalle. Den bristande logik som råder i hans idiotiska uttalande kan jämföras med följande: "Alla rotfrukter är goda, men potatisar smakar skit". Varför ska religion ha den särställning som skyddar den från att bli förnedrad? Och att Lars Vilks förnedrat Islam kan dessutom påstås vara en tolkningsfråga. Det skall också tilläggas att det var inte bara Islam som Lars Vilks "förnedrade" på denna föreläsning utan även kristendom, så att påstå att detta var en attack riktad mot Islam går inte att påstå. Al Saleh borde försöka förstå att antingen så har vi yttrandefrihet eller inte, antingen får man säga vad man vill eller så får man inte det. påståendet att "religionsförnedring" (kanske synonymt med religionskritik enligt Al Saleh?) bara skulle gynna främlingsfientliga grupper är löjligt, det är händelser som denna där ett antal unga fundamentalister vill döda en gubbe som ritat en ful teckning som spelar i favör för de främlingsfientliga grupperna, nu har SVD och NSF ännu ett exempel att peka på och säga att "så här beter sig muslimer". Även Al Salehs idiotiska uttalande spelar i deras favör, där han stolt visar upp sina bristande kunskaper i vad yttrandefrihet och ett sekulärt samhälle innebär.

Vad som även är värt att nämna är att Vilks föreläsning var bara en av ett antal föreläsningar av olika föreläsningar under temat "Gränser inom konsten".

2 kommentarer:

  1. Världen är full av idioter och korkade person tyvärr ^^

    SvaraRadera
  2. DOM DÄR MUSLIMERNA ÄR SÅ JÄÄÄVLA SMUTSIGA ASÅ.

    Nä, men, om jag ska vara seriös. Så håller jag med dig helt och hållet, vissa saker i världen är bara svart/vit situationer och det här är en av dom. Om man ändrar det minsta på vad som får och inte får sägas så har man censur, inte yttrandefrihet. o_O

    SvaraRadera